Notaristaal
Als je ooit bij een notaris bent geweest dan weet je dat een notaris dingen soms moeilijk opschrijft.
Gelukkig hoef ik in een gesprek niet van die moeilijke woorden te gebruiken en kan ik alles op een eenvoudige manier uitleggen.
Na de bespreking waarin iemand heeft verteld wat zijn/haar wensen zijn gaan wij het ontwerp van de akte maken. Bij het toezenden van deze ontwerp-akten sturen we een toelichting, zodat de inhoud van die moeilijke akte als het ware wordt vertaald in simpele Nederlands.
En als de akte wordt ondertekend zal ik alles nog een keer uitleggen.
Want ook al gebruik ik gewone woorden… het blijft soms toch moeilijk.
Vaak gebruik ik dan ook sprekende voorbeelden en maak ik zelfs tekeningen om het duidelijker te maken.
Gelukkig hoeft een notaris in de meeste gevallen ook niet de hele akte meer voor te lezen.
Alleen als iemand blind is of de akte bijvoorbeeld zelf niet kan tekenen dient de akte volledig voorgelezen te worden en te worden ondertekend door 2 getuigen.
Soms krijg ik toch nog wel eens de vraag waarom hun wensen in de akte zo moeilijk moet worden opgeschreven.
Dat proberen we natuurlijk zoveel mogelijk te voorkomen, maar het is best lastig om iets op een juridische juiste wijze te omschrijven, zodat ook iedereen de inhoud op dezelfde wijze leest. Onbekende juridische begrippen maken het er ook niet makkelijker op.
Als we het bijvoorbeeld hebben over een legitieme portie weet iedere jurist wat daarmee bedoeld wordt. Zou je daarvan een vertaling geven bijvoorbeeld minimaal erfdeel dan denk ik dat niet iedere jurist snapt wat ik bedoel.
Je kunt bij ons altijd terecht voor een uitleg van jouw testament of een andere akte, die je ooit hebt gemaakt. Het maakt niet uit of dat via ons kantoor was of bij een andere notaris.
We leggen het graag uit. Bovendien informeren we je dan meteen over de huidige wetgeving. Het kan natuurlijk zijn, dat er na de ondertekening van de akte, zaken in de wet of misschien ook in jouw persoonlijke omstandigheden zijn gewijzigd.
