Door een tweetrapsmaking in een testament op te nemen benoem je in eerste instantie een erfgenaam, maar bepaal je ook al meteen dat wat deze erfgenaam vervolgens later bij zijn overlijden over heeft van jouw erfenis ,toekomt aan een door jou benoemde persoon.
Je bepaalt als het ware 2 keer wat er moet gebeuren met jouw erfenis.
Ter verduidelijking het volgende voorbeeld.
Mike benoemt zijn zoon Bas tot zijn eerste erfgenaam en bepaalt vervolgens dat wanneer Bas overlijdt de erfenis van Mike (lees: wat daarvan over is) naar Luuk gaat.
Waarom een tweetrapsmaking in een testament?
Er kunnen verschillende redenen zijn om een tweetrapsmaking in een testament op te nemen. Denk aan de situatie dat een erflater zijn vermogen in zijn familie wil houden. Doordat Mike een tweetrapsmaking én een uitsluitingsclausule in zijn testament heeft opgenomen wordt de partner van Bas buiten spel gezet (ook bij overlijden van Bas!). Door alleen een uitsluitingsclausule in een testament op te nemen wordt de partner van Bas niet buiten spel gezet bij overlijden. Dan is alleen geregeld dat een deel van de erfenis bij een echtscheiding niet naar de ex van Bas gaat.
Een tweetrapstestament wordt ook regelmatig toegepast in echtscheidingssituaties. De bedoeling daarvan is dat de ex-man (of ex-vrouw) niet alsnog het vermogen via de kinderen erft. In het testament wordt dan opgenomen dat wat ieder van de kinderen uit de erfenis bij zijn overlijden over heeft, naar de overige kinderen gaat of bijvoorbeeld naar eigen familie.
Een tweetrapstestament kan er ook voor zorgen dat er minder erfbelasting betaald dient te worden door de langstlevende echtgenoot.
Als u een tweetrapstestament wilt maken, bedenkt dan wel dat het eigenlijk is: regeren na je dood. Het nadeel is dat administratie nodig is en dat de afwikkeling van het tweetrapstestament soms behoorlijk ingewikkeld kan zijn.
Wil je meer weten? Bel ons op en maak een afspraak.
Koudijs & Galama Netwerk Notarissen
Dommeldalseweg 2
Geldrop
040-2862310
notarissen@kgnotarissen.nl
www.notarisgeldrop.nl
